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Scientific exchange means the legitimate exchange of medical and scientific
information, in a non-promotional manner, concerning (but not limited to) an
unregistered product or use. This information or activity must be without any
reasonable likelihood to influence the intent to prescribe or use a product and

must not constitute promotion.
*Code of Conduct Glossary

Scientific exchange can occur in relation to registered products and/or indications and unapproved
products, uses or other off-label topics. Scientific exchange may occur in a variety of contexts,
such as a one-to-one exchange between a company employee and a healthcare professional, a
meeting with government officials, or at a company-organised meeting with a number of
healthcare professionals (HCPs) or other stakeholders.

KEY PRINCIPLES

¢ Scientific exchange must be non-promotional in intent, content and nature and clearly
distinguished from promotional activities

* The focus should be on two-way communication

¢ Scientific exchange must be overseen by the Company Medical Director or their delegate

Q1: What needs to be considered when
engaging in scientific exchange with HCPs or
other stakeholders?

Code of Conduct Section 7 provides parameters that will enable company personnel to engage in
non-promotional, scientific exchange with HCPs or other relevant stakeholders. Whilst all scientific
exchange should be non-promotional, particular care should be taken where scientific exchange
relates to unapproved products or unapproved use of products, as their promotion may be
contrary to the Therapeutic Goods Act.
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A non-promotional, scientific exchange with HCPs or other stakeholders will be characterised
by the following:

* The exchange is overseen by the Company Medical Director or their delegate and is
conducted by a person with a non-promotional role* in the company.

* The exchange is not conducted by a person with a promotional role in the company.

* The interaction/activity is not promotional, including the intent, content and nature of the
exchange. This should be evident to the other stakeholder(s), otherwise the company may
need to mitigate a perception risk.

* The reasons for engaging in scientific exchange are appropriate, as described in Section 7.

* Any information (verbal or written) provided about unregistered products or unapproved
use is clearly identified as such and any materials provided are approved by the Company
Medical Director or their delegate.

*Defined in the Code glossary: Non-Promotional Role is not commercial in intent, without
likelihood to influence the intent to prescribe or use a product.

Q2: Can scientific exchange be proactive, or
only reactive?

Scientific exchange can be reactive as affirmed in Section 7a) or proactive as affirmed in Section
7b). The focus should be on the exchange being a two-way communication.

A reactive response to a query from an HCP or other stakeholder may be more easily justified as a
non-promotional, two-way, scientific exchange; for example, responding to a healthcare
professional’s query about an unregistered product or unapproved use.

Proactive provision of scientific and medical information in scientific exchange should be carefully
considered to ensure it is non-promotional, especially when in relation to unregistered products or
off label use. By being proactive, there is an increased risk of the exchange being perceived as
promotional. Consider mitigating this risk by weighing up the following issues:

* What is the rationale for the exchange being proactive and how can you demonstrate it?

* Why does the stakeholder need the information for their role? And how can you demonstrate
the stakeholder needs the information?

* How can you demonstrate that there was two-way communication between the company and
the stakeholder/s, particularly if the exchange is proactive by the company?

* How will proactively engaging in scientific exchange with the stakeholder/s improve patient
care, or improve access to medicines, or support QUM, or assist research or assist the
stakeholder in budgetary planning?

* As aresult of the exchange, is it likely that the stakeholder receiving the information might be
persuaded or encouraged to use or prescribe the product?

* [s the information specific or tailored to the stakeholder’s needs, or is it general information
useful to many?

* How is the information being distributed, and to how many stakeholders? Wide distribution of
the information may be perceived as promotional in nature.
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Q3: Can members of the company’s commercial
team (with promotional roles) be present
during a scientific exchange activity?

Further to the response to Q1 above, the Code describes which roles in the company should
engage in scientific exchange, to demonstrate that the purpose is non-promotional.

Code section 7(c) recognises that it is appropriate for certain personnel who are part of the
company’s commercial team to engage in scientific exchange if their role is non-promotional
such as market access and regulatory affairs. Non-promotional roles are not restricted to
market access and regulatory affairs, but the personnel engaging in the exchange should not
have a promotional role in the company and the activity must be overseen by the Company
Medical Director or their delegate.

Whilst those with promotional roles cannot engage in or deliver scientific exchange, the Code
does not require company personnel with promotional roles to be excluded whenever scientific
exchange with HCPs or other stakeholders occurs. However, the presence of personnel with
promotional roles during a scientific exchange activity can risk giving the appearance that the
exchange is promotional in intent.

If it is proposed that personnel with promotional roles could be present during scientific
exchange, the Company Medical Director or their delegate (who will oversee the activity) should
consider the following to reduce the risk of the exchange appearing to have a promotional
intent:

* What is the purpose or need for the person with a promotional role being present? Could
this purpose be achieved in another way?

* |[s the scientific exchange with one or a few HCPs or other stakeholders? These situations
may be higher risk than settings with larger groups.

* What role in the exchange will the person with a promotional role have if they are present at
a scientific exchange event with a larger HCP audience? Being present to provide logistical
support, such as delivering roaming microphones, may have a lower risk. Any active
participation in the exchange, such as engaging in Q&A or other two-way communication
would be at higher risk of giving the appearance of promotional intent and breaching the
Code.

* As scientific exchange should be distinguished from promotional activities, how will it be
clear to an attending HCP or stakeholder that the purpose of the activity is non-
promotional? Blending of promotional elements, including the presence of personnel with
promotional roles who are known to HCPs in that role, may increase this risk.

¢ Companies are empowered to make risk-based decisions and to consider appropriate
actions that will mitigate any risk of the perception that scientific exchange is promotional.
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Q4: Can scientific exchange occur at company
organised symposium - either as a satellite
during a congress or independently?

Yes, there are many forms scientific exchange can take, including a presentation with time for
meaningful exchange whether as a stand-alone event or as part of a congress. The exchange could
be Q&A, workshops or round tables, for example.

Such information might be presented and exchange facilitated by a healthcare professional or other
expert engaged by the organising company — scientific exchange does not always need to involve
the company medical personnel. Whatever the format, the organising company remains
responsible for ensuring that the scientific exchange is consistent with the Code, particularly where
the scientific exchange covers unapproved products, unapproved uses or other off label topics.

Q5: Does product-related material used in
scientific exchange need to include
mandatories described in Section 2.1?

Companies are reminded of Overarching Principles 3 and 7; that they are responsible for providing
current, accurate, balanced, and scientifically valid information on products to support their
appropriate use, and to provide access to sufficient prescribing information for a healthcare
professional to appropriately prescribe the product.

All company-developed material directed to healthcare professionals needs to comply with Section 2
of the Code, and this includes materials used in scientific exchange where relevant.

The provision of product-related material as part of scientific exchange should not ‘automatically’
disqualify it as scientific exchange. Rather, the activity should meet the Code requirements for
scientific exchange (Section 7) and any company-developed, product-related material for healthcare
professionals should meet the relevant requirements of Section 2.

Section 2.1 steps out the required inclusions for product-related promotional materials only.
Colloquially termed ‘mandatories’, they are not necessarily required for product-related materials that
are used in scientific exchange, because scientific exchange material will not be promotional.

Although the requirements of Section 2.1 do not apply to scientific exchange, it is important that
healthcare professionals are provided with the necessary information regarding a product to support
its appropriate use. It is at a Company’s discretion to determine what information is provided. For
example, if the scientific exchange refers to a registered product, then a link to the approved Product
Information could be provided. The inclusion of ‘mandatories’ as described in Section 2.1 does not
trigger the classification of material as promotional.

Independently produced medical literature and reprints provided as part of scientific exchange are not
required to comply with Section 2.
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Q6: Who can we share and exchange scientific
information with?

Whilst scientific exchange is predominantly undertaken with healthcare professionals, they are
not the only possible participants in scientific exchange. The Code affirms that scientific
exchange can be undertaken with the scientific community and other relevant stakeholders.
Whilst examples are provided (payors and government officials), this does not necessarily
include all the relevant stakeholders described in Code Section 10.Companies are empowered to
make their own decision as to whether the stakeholder is appropriate to engage with in
scientific exchange and that the reason for the exchange is consistent with Code Section 7.

If a company engages in scientific exchange with a Patient Organisation, it should carefully
consider how it can demonstrate that the exchange meets the requirements of Section 7. In
particular, that it is non-promotional in intent, content and nature and is clearly distinguishable
from a promotional activity. Companies should consider the Patient Organisation’s need for the
information and whether the expertise of the Patient Organisation representative/s is relevant to
their engagement in scientific exchange.

"Companies’ interactions with all stakeholders are at
all times professional, consistent with all legislative

@ requirements, and appropriate to the information needs
of the respective audience."

- OVERARCHING PRINCIPLE 6, CODE OF CONDUCT
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